ASIAKKAITAMME OHJEITA

Kuinka tehdä painokelpoinen tiedosto?

  Muista jättää tiedostoon vähintään 3mm ylimääräistä jokaiseen reunaan puhtaaksi

    leikkaamista varten. Myös kaikki reunoilla olevat kuvat ja kuviot pitää sisällyttää tähän alueeseen.

Lähetä monisivuiset tiedostot aina sivuttain (ei aukeamittain).

Kun taittosi on valmis ja kuvat/kuviot reunoilla on venytetty leikkuumerkkeihin asti, voit tehdä työstäsi pdf-tiedoston. Tämä onnistuu, kun klikkaat ylälaidassa olevaa palkkia (File -> Export). Voit käyttää myös pikanäppäintä Ctrl+E. Valitse paikka, johon tallennat tiedoston. "Save as type" kohdasta valitse "AdobePDF (Print)".

Tämän jälkeen sinulle tulee "Export Adobe PDF" valikko. Ihan ylälaidassa on valikko "Adobe PDF Preset". Valitse sieltä kohta [Press Quality].
Sen jälkeen valitse vasemmasta laidasta kohta "General". Tästä sivusta tärkeintä on tarkistaa "Pages" asetukset. Katso siitä, että "Export As" kohdassa ruksi on kohdassa Pages.

Sen jälkeen valitse vasemmasta laidasta kohta "Compression". Tarkista, että siinä on kuvassa näkyvät säädöt.

Sen jälkeen valitse vasemmasta laidasta kohta "Marks and Bleeds". Meille riittää, että laitat ruksi ruutuun "Crop Marks". Nämä tarkoittavat leikkuumerkkejä (ei "Bleed Marks"). Jos olet säätänyt dokumentin luomisen alkuvaiheessa jo leikkuumerkit, niin voit ruksata rastin kohtaan "Use Document Bleed Settings". Tällöin leikkuumerkkien koko määräytyy sen mukaan. Muussa tapauksessa merkitse ne manuaalisesti kohtaan "Bleeds"  (3 mm on meille riittävä).

 

Sen jälkeen valitse vasemmasta laidasta kohta "Output". Valitse kohdasta:

Color Conversion: --> Conver to Destination...

Destination: --> Document CMYK - Coated FOGRA39...

Muista kohdista ei tarvitse välittää. Lopuksi klikkaa "Export".

Pdf-tiedoston teko InDesignissa

Kun luot uutta dokumenttia InDesignissa, muista lisätä tiedostoon bleedit (eli leikkuuvarat). Ne löytyvät dokumenttia luotaessa kuvakkeen oikeasta alalaidasta.

3mm on ihan hyvä.

 

Dokumentin ollessa auki, näet sivusi ulkopuolella olevan punaisen kehikon. Tämä ilmaisee sivun ylimenevää leikkuuvaraa. Muista siis venyttää kuvat ja palkit myös tälle alueelle. Sivusta saa pois kaikki merkit, jos vaihdat katselutilaasi. Voit vaihdella katselutilaasi näppäimellä W tai klikkaamalla työkalupalkissa olevaa kuviota (punaisella merkitty kuvassa).

 

Juutiprint ky

Sinikellonpolku 3

01300 Vantaa

Puh. 09 346 3146

juutiprint(at)juutiprint.fi